
Vmbo-scholen in Tilburg, Goirle, Oisterwijk en Berkel-Enschot melden een daling in het aantal brugklassertjes voor het komende schooljaar. In tegenstelling tot het vmbo, zien havo- en vwo-scholen juist een stijging van het aantal nieuwe aanmeldingen. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.
Volgens gegevens van scholengroep 2College is het aantal nieuwe vmbo-leerlingen in Tilburg gedaald van bijna 700 in schooljaar 2023/2024 naar slechts 519 dit jaar. Ook De Rooi Pannen, een middelbare school in de regio, ziet een afname van meer dan 70 brugklassers in vergelijking met voorgaande jaren.
Daling al in gang gezet
Bart Brenders, directeur van De Rooi Pannen, erkent de daling en wijt deze deels aan de opwaartse druk op het onderwijs. “Kinderen krijgen vaker een kansrijk advies voor havo of vwo, terwijl ouders soms een minder positief beeld hebben van het vmbo.” Deze trend werd vorig jaar al zichtbaar. Toch benadrukt hij dat het vmbo-onderwijs nog steeds voldoende leerlingen heeft. Wel verwacht hij dat een aantal leerlingen later in hun schoolcarrière alsnog naar een lager niveau zal moeten doorstromen, iets wat volgens hem niet ideaal is. “Deze leerlingen zitten vaak niet op hun plek op de mavo of havo, wat leidt tot ongewenste schoolwisselingen.”
Havo en vwo groeien
In tegenstelling tot het vmbo, zien havo- en vwo-scholen in de regio een lichte stijging van het aantal nieuwe leerlingen. Het Odulphuslyceum, bijvoorbeeld, zag het aantal aanmeldingen toenemen van 260 naar 339. Rector Iris Pfrommer is blij met de groei, maar is nog terughoudend over de vraag of dit verband houdt met de opwaartse druk op het onderwijs. “Onze aanmeldingen zijn al jaren goed, al is het opvallend dat ze dit jaar zoveel hoger zijn dan voorheen.” Pfrommer benadrukt dat ze geen zorgen maakt over de kwaliteit van de schooladviezen. “Vorig jaar vertrokken minder dan tien havoleerlingen naar een andere school of een lager niveau, dus ik vertrouw op de adviezen.”
School- en toetsadvies
Leerlingen ontvangen zowel een voorlopig schooladvies van hun basisschooldocenten als een toetsadvies, dat voortkomt uit de doorstroomtoets. Cijfers van de PO-raad laten zien dat de landelijke verdeling van toetsadviezen vergelijkbaar is met vorig jaar: 20 procent krijgt een havo-advies, 11 procent een vwo-advies, en de rest ontvangt een vmbo-advies. Het is echter belangrijk op te merken dat in Tilburg in 2024 bijna de helft van de leerlingen een toetsadvies kreeg dat lager was dan hun schooladvies. Het hoogste advies geldt altijd.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer